Objavljeno u Pročitano

Pročitano u julu 2021. godine: Prokletije, Dejan Ognjanović

Stigosmo i do druge knjige koju sam pročitala u julu ove godine. Opet domaći autor, u ovom slučaju Dejan Ognjanović, sa dugoočekivanim nastavkom romana Naživo, Prokletije.

Ono što mi je od starta upalo u oči je filmičnost, i ta filmičnost se održala od početka do kraja. Što je, ujedno, i jedan od nivoa na kome možete čitati ovaj roman (ukoliko vas prva scena ne istraumira; za one koji ne znaju (mada, pratioci ovog bloga verovatno znaju), ovo nije roman poput Zavodnika, gde je više u nagoveštaju i vašem nagađanju; ovo je povremeno vrlo direktno vrlo brutalno; smatrajte se upozorenim): naime, ovaj roman je lako čitati onako kako biste gledali film o istraumiranom ratnom veteranu u prevremenoj penziji koga prijatelj i ratni drug pozove da učestvuje u još jednoj akciji od izuzetnog značaja, s tim što se akcija dešava na našim prostorima. I tu onda imate priču o tome kako je došlo do potrebe za tom akcijom, detalje o prošlosti naratora i o tome šta ga je toliko istraumiralo (ponešto o njegovoj prošlosti ste mogli da pročitate i u noveli Jama), raznorazne pripremne radnje i istraživanja (tokom kojih se ponovo susrećete i sa Dejanom iz romana Naživo, i saznajete šta je dalje bilo s njim; bonus poeni idu za isvesnog, ahem, doktora Nestorovića iz Toponice kao i samu Toponicu (da ne bude zabune, autor je vrlo uredno metnuo na početak knjige da je svaka sličnost sa stvarnim ličnostima slučajna), da bi se došlo i do samog puta na Prokletije, obračuna sa onima sa kojima su krenuli da se obračunavaju, dodatnih komplikacija (naravno), i tako dalje, i tako dalje.

Dakle, po strukturi, priča koja će vam delovati poznato. I bolje izvedeno od dobrog dela priča tog tipa.

Na nešto dubljem nivou, a i dalje vrlo poznatom, je priča o potrazi. Potraga za odgovorima, za smislom (aktuelnije nego ikad), i sve to kako na ličnom, tako i na opštem nivou, od lokalnog do šireg. Od ličnih tragedija preko misterija i tajni (kako onih običnijih, tako i metafizičkih) pa do ustrojstva sveta.

Pa se sve to produbljuje kako vreme odmiče.

Pa se produbljuje još više. Neću da vam kvarim i objašnjavam, ovo je jedan od romana gde je čar u potrazi i otkrivanju, pa ne bi bilo fer da vam to uskratim otkrivanjem unapred.

Neke odgovore dobijate, postavljate neka nova pitanja.

I, kad pogledate, to je sve vrlo ambiciozno zamišljeno…i funkcioniše.

Ostaju vam neka pitanja, naravno, bilo bi besmisleno da druga knjiga trilogije odgovori na ama baš sve, ali ukupno uzev, ovo je zaokruženo delo, delo zrelijeg i iskusnijeg autora nego Naživo, i jako dobro funkcioniše.

Što za nešto ovoliko ambiciozno zamišljeno uopšte nije mala stvar.

Plus je sve vrlo pitko, čita se bez zastoja (bar u mom slučaju), i pruža dosta dobre zabave (što, naravno, može da zavisi od vašeg poimanja zabave).

Od mene preporuke, i čekanje na završetak trilogije.

Autor:

A writer, a reader, a dreamer. Dreaming myself into existence.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s